Design SuiteEen puntenwolk importeren

Locatie

Importeer puntenwolk

Bestand > Importeer

Een puntenwolk bestaat uit een verzameling 3D-datapunten die de oppervlakte van de fysieke wereld vastleggen met behulp van een 3D-scanner. Het verkregen object kan je interactief bekijken (met zoom, vergroot/verklein, handje, roteer, vlieg over en wandel door). Daarnaast kan je alle mogelijkheden van de Modelbegrenzing toepassen op het puntenwolkobject, je kan ernaar grijpen, je kan het meten, er gegevens uit halen en het in zichtvensters plaatsen. Door middel van een puntenwolk kunnen bestaande elementen efficiënt en doeltreffend in het ontwerpproces worden ingevoerd.

Als je Vectorworks Cloud Services gebruikt, is het commando Importeer Reality Capture opmeting een snelle, eenvoudige manier om bestanden rechtstreeks uit je cloudopslag te importeren.

Gebruik het commando Modelbegrenzing om een beperkt gedeelte van het puntenwolkobject weer te geven. Hierdoor wordt het gemakkelijker om naar bepaalde punten te grijpen.

Met de Vectorworks-uitbreidingsmodules kan je puntenwolken importeren in de formaten .laz, .las, .pts, .e57, .xyz en .ply.

Om een puntenwolk te importeren:

Selecteer het commando.

Selecteer het bestand dat je wilt importeren.

OF: Klik op het te importeren bestand en sleep het in het venster van een open Vectorworksdocument.

Het dialoogvenster ‘Puntenwolkbestand openen’ wordt geopend.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Naam laag

Selecteer voor het zichtvenster een laag uit de lijst of selecteer Nieuwe ontwerplaag om een nieuwe laag te creëren voor het geïmporteerde object

Naam klasse

Selecteer een bestaande klasse, of selecteer Nieuwe klasse om een nieuwe klasse te creëren voor het geïmporteerde object

Aantal controlepunten

Totale aantal in bronbestand

Dit is het totale aantal punten in de puntenwolk.

Te importeren percentage

Geef aan welk percentage van de beschikbare punten je wilt importeren. Indien je slechts een deel importeert, worden de punten willekeurig gekozen.

Te importeren aantal

Dit is het aantal punten dat geïmporteerd wordt. Deze waarde wordt berekend op basis van de parameters Totale aantal in bronbestand en Te importeren percentage.

Je kan per puntenwolk maximaal 100 miljoen punten importeren. Voor meer punten kunnen meerdere puntenwolkobjecten worden geïmporteerd.

Eenheden

Geef aan in welke eenheden je de punten wilt importeren.

Centreer op het interne nulpunt

Vink deze optie aan om de puntenwolk op het interne nulpunt uit te lijnen. Op die manier kan een puntenwolk met grote waarden correct worden weergegeven (zie Centreer de tekening op het interne nulpunt).

Het import-proces schakelt automatisch over op een 3D-aanzicht. Bewerk de kleurschaal van de puntenwolk via het Infopalet.

Omdat het onwaarschijnlijk is dat 2D/Plan gebruikt zal worden voor de weergave van de puntenwolk en andere rendermethodes dan Shaded of Draadstructuur, wordt er in de weergave 2D/Plan een afbeelding met lage resolutie getoond en voor de overige rendermethodes een eenvoudige doos in draadstructuur.

Puntenwolken bewerken

Reality capture opmetingen importeren